Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU LJUDIMA I MEĐUNARODNO VRBOVANJE RADI PROSTITUCIJE

23.07.2021. 10:28

Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom sa podučja Ukrajine i Istočne Europe.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNU TRGOVINU LJUDIMA I MEĐUNARODNO VRBOVANJE RADI PROSTITUCIJE

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

1.   Zhdanova Asmik, zv. ”Asja”, rođena 1961. godine u Armeniji, državljanka Ukrajine, nalazi se u pritvoru.

2.   Nachinkin Nataliia, rođena 1989. godine, državljanka Ukrajine, nalazi se u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirale skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banjoj Luci i Bijeljini tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na daljnju eskploataciju i iskorištavanje.

Optužene se terete za kaznena djela: organizirana međunarodna trgovina ljudima iz članka 186a., a u svezi sa člankom 186. Kaznenog zakona BiH i međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je, sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba