Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА УДРУЖЕНА ОПЕРАЦИЈА ЗАПЉЕНЕ ЦИГАРЕТА У ВРИЈЕДНОСТИ ОД ОКО 1,3 МИЛИОНА КМ

22.07.2021. 12:30

Активности су, по налогу Тужилаштва БиХ, реализовали полицијски службеници SIPA-е уз подршку упосленика УИО БиХ, Граничне полиције БиХ и полицијских агенција из оба ентитета.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА УДРУЖЕНА ОПЕРАЦИЈА ЗАПЉЕНЕ ЦИГАРЕТА У ВРИЈЕДНОСТИ ОД ОКО 1,3 МИЛИОНА КМ

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, извршили су претрес камиона – цистерне, у чијој унутрашњости је пронађена већа количина од око 247 хиљада кутија цигарета, без одговарајућих акцизних маркица БиХ, које су са подручја Црне Горе прокријумчарене на подручје Босне и Херцеговине.

Процијењена вриједност одузетих цигарета на тржишту износи више од 1,3 милиона КМ и једна је од највећих запљена илегалних цигарета реализованих на подучју Босне и Херцеговине.

У овом предмету води се истрага за кривична дјела: организирање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе (члан 215.), недозвољен промет акцизних производа (члан 210а.) и кријумчарење (члан 214.) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Приликом реализације активности претреса, слободе је лишен један осумњичени, возач моторног возила, те су одузети доказни материјали потребни у поступку.

У удруженој операцији реализованој по налогу Тужилаштва БиХ, учествовали су и пружили подршку  Државна агенција за истраге и заштиту SIPA, УИО БиХ, Гранична полиција БиХ, МУП РС, МУП Кантона Сарајево и МУП ХНК ПУ Прозор.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама, предузима интензивне активности у борби против незаконитости које се односе на кријумчарење и недозвољен промет акцизних производа, као кривичних дјела којима се наноси велика штета буџету Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba