Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ИНФОРМИСАНО О ХАПШЕЊУ ОПТУЖЕНОГ ПЕРЕ ВИНЦЕТИЋА (1968) НА ПОДРУЧЈУ ХРВАТСКЕ

21.07.2021. 14:35

Ради се о предмету реализованом у оквиру регионалне сарадње у борби против некажњивости ратних злочина, у којој је подршку дао и тужилац при МРМКС-у, Serge Brammertz.

ТУЖИЛАШТВО БиХ ИНФОРМИСАНО О ХАПШЕЊУ ОПТУЖЕНОГ ПЕРЕ ВИНЦЕТИЋА (1968) НА ПОДРУЧЈУ ХРВАТСКЕ

Тужилаштво Босне и Херцеговине информисано је да је на подручју Осијечко-барањске жупаније лишен слободе осумњичени Перо Винцетић зв. ”Коњ” рођен 1968. године (користи се и идентитетом Марцо Видовиц), који се терети за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, почињена над цивилним жртавама на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

У оквиру регионалне сарадње у процесуирању предмета ратних злочина, из Тужилаштва БиХ су, у складу са Протоколом о сарадњи, колегама у ДОРХ-у раније предати докази за кривично гоњење наведеног осумњиченог који је дуже вријеме недоступан правосуђу БиХ и према оперативним подацима налази се на подручју Р Хрватске.

Против Пере Винцетића, некадашњег припадника ХВО-а, у Тужилаштву БиХ подигнута је оптужница којом се терети за ратне злочине силовања и сексуалног злостављања на подручју општине Орашје, као и друге ратне злочине почињене над жртвама српске националности у том граду, током 1992. и 1993. године.

Тужилаштво Босне и Херцеговине, у оквиру регионалне сарадње у борби против некажњености ратних злочина, заједно са партнерским институцијама предузима активности како би се спријечило да ратни злочини остану некажњени због недоступности осумњичених и оптужених лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba