Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ДРЖАВЉАНА ПАКИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА ПРЕКО РИЈЕКЕ ДРИНЕ СА СМРТНОМ ПОСЉЕДИЦОМ

16.07.2021. 15:39

Тужилац Тужилаштва БиХ, након испитивања осумњиченог, према Суду БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ДРЖАВЉАНА ПАКИСТАНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА ПРЕКО РИЈЕКЕ ДРИНЕ СА СМРТНОМ ПОСЉЕДИЦОМ

Мјера притвора предложена је за осумњиченог:

- Ibtisam Elahi Iqbal, рођеног 2000. године у мјесту Guiranwala, држављанина Пакистана.

Наведени осумњичени обухваћен је истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је, по претходном договору са њему познатим лицима, у намјери прибављања противправне имовинске користи за себе, прихватио, договорио и лично учествовао у радњама илегалног превођења преко државне границе (ријеке Дрине) из Србије у Босну и Херцеговину, те да је помогао и омогућио кријумчарење укупно једанаесторици илегалних миграната, на начин да их је превозио оштећеним и неадекватним чамцем предвиђеним за мањи број лица, усљед чега је дошло до превртања чамца на ријеци Дрини, након чега су илегални миграти испливали на обалу, у близини Братунца, а један мигрант нестао у ријеци,  те се за њим трага и претпоставља се да се утопио.

Кријумчарење илегалних миграната који не испуњавају услове за улазак и боравак у БиХ, на овом подручју изузетно је ризично због опасности за безбједност кријумчарених лица.

Осумњичени је приведен поступајућем тужиоцу, који је након испитивања упутио приједлог за одређивање мјере притвора из члана 132. став 1. тачка а) и б) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства осумњиченог, те опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Илегални мигранти предати су у надлежност Службе за послове са странцима БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba