Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG DRŽAVLJANA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA PREKO RIJEKE DRINE SA SMRTNOM POSLJEDICOM

16.07.2021. 15:39

Tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenog, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG DRŽAVLJANA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA PREKO RIJEKE DRINE SA SMRTNOM POSLJEDICOM

Mjera pritvora predložena je za osumnjičenog:

- Ibtisam Elahi Iqbal, rođenog 2000. godine u mjestu Guiranwala, državljanina Pakistana.

Navedeni osumnjičeni obuhvaćen je istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licima, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, prihvatio, dogovorio i lično učestvovao u radnjama ilegalnog prevođenja preko državne granice (rijeke Drine) iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te da je pomogao i omogućio krijumčarenje ukupno jedanaestorici ilegalnih migranata, na način da ih je prevozio oštećenim i neadekvatnim čamcem predviđenim za manji broj lica, usljed čega je došlo do prevrtanja čamca na rijeci Drini, nakon čega su ilegalni migrati isplivali na obalu, u blizini Bratunca, a jedan migrant nestao u rijeci,  te se za njim traga i pretpostavlja se da se utopio.

Krijumčarenje ilegalnih migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i boravak u BiH, na ovom području izuzetno je rizično zbog opasnosti za sigurnost krijumčarenih lica.

Osumnjičeni je priveden postupajućem tužiocu, koji je nakon ispitivanja uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz člana 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Ilegalni migranti predati su u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba