Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

16.07.2021. 14:38

Оптужени се терете да су у другој половини прошле године починили кријумчарење око 60 миграната, са подручја Босне и Херцеговине на подручје Р Хрватске.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

1.  Шабић Зејида, рођеног 1969. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ,

2.  Мехић Хасиба, рођеног 1969. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ

3.  Мискић Сенаила, рођеног 1991. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ

4.  Хушидић Дамира, рођеног 1981. године у Великој Кладуши, држављанина БиХ

Оптужени се терете да су, дјелујући као организована група са јасно подијељеним улогама и задацима, ради остваривање незаконите имовинске користи, вршили транспорт и кријумчарење илегалних миграната који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у БиХ, са подручја Босне и Херцеговине, углавном са подручја УСК, према територији Р Хрватске и Европске уније.

У оптужници се наводи да су оптужени у периоду од почетка септембра 2020. године, па до децмбра 2020. године, извршили кријумчарење око 60 илегалних миграната, те су на тај начин оптужени остварили знатну незакониту имовинску корист, те нанијели штету држави Босни и Херцеговини угрожавањем безбједности проузрокованим боравком и транспортом илегалних миграната на подручју БиХ.

Оптужени се терете за казнено дјело - организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а., став 1. и 2. Кривичног закона БиХ, у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. став 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем 30 свједока, 2 вјештака те прилагањем 145 материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba