Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

16.07.2021. 14:38

Optuženi se terete da su u drugoj polovici prošle godine počinili krijumčarenje oko 60 migranata, sa područja Bosne i Hercegovine na područje R Hrvatske.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv:

1.  Šabić Zejida, rođenog 1969. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH,

2.  Mehić Hasiba, rođenog 1969. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH

3.  Miskić Senaila, rođenog 1991. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH

4.  Hušidić Damira, rođenog 1981. godine u Velikoj Kladuši, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana skupina sa jasno podijeljenim ulogama i zadatcima, radi ostvarivanje nezakonite imovinske koristi, vršili transport i krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine, uglavnom sa područja USK, prema teritoriju R Hrvatske i Europske unije.

U optužnici se navodi da su optuženi u razdoblju od početka rujna 2020. godine, pa do prosinca 2020. godine, izvršili krijumčarenje oko 60 ilegalnih migranata, te su na taj način optuženi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu državi Bosni i Hercegovini ugrožavanjem sigurnosti prouzročenim boravkom i transportom ilegalnih migranata na području BiH.

Optuženi se terete za kazneno djelo - organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a., stavak 1. i 2. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 30 svjedoka, 2 vještaka te prilaganjem 145 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba