Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „KRUNA”

15.07.2021. 13:08

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se na terenu u Banja Luci, gdje koordinira rad policijskih službenika SIPA-e, UIO i entitetskih policijskih struktura, u aktivnostima pretresa osumnjičenih za krivična djela poreznih utaja u velikim iznosima.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH REALIZUJE SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „KRUNA”

Pretresi se vrše na ukupno 18 lokacija, na području više gradova u oba entiteta i Brčko distriktu BiH, a odnose se na pretrese prostorija i kapaciteta dvije zaštitarske firme. Aktivnosti se provode od ranih jutarnjih sati, a usmjerene su na više pravnih osoba i poslovnica koje su meta ovih aktivnosti.

Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija vrše se u Banja Luci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.

Preduzeća i osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog krivičnog djela porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreznim utajama izvršenim putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima.

S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba