Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а

15.07.2021. 12:53

Централне теме састанка односиле су се на заједничку сарадњу и активности у процесуирању кривичних дјела трговине људима и илегалних миграција.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА МИСИЈЕ ОЕБС-а

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, заједно са тужитељицом Мерисом Нуркић и сарадницима, састала се са званичницима Мисије ОЕБС-а, Valiant Richey, специјалним представником и координатором ОЕБС-а за борбу против трговине људима, Michelom Schuetzom, шефом Секције за владавину права Мисије ОЕБС-а у БиХ и Борисом Топићем, савјетником за борбу против трговине људима Мисије ОЕБС-а у БиХ, који су ангажовани у сегменту борбе против трговине људима и пружања помоћи жртвама и оштећенима у овим кривичним дјелима.

На састанку је главна тужитељка Гордана Тадић упознала званичнике ОЕБС-а о оствареним резултатима у предметима кријумчарења људи и трговине људима те раду Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, на чијем је челу је скоро 5 година. Истакла је како је, захваљујући између осталог и раду Тужилаштва БиХ, Ударне групе као и специјализоване мреже тужилаца и истражилаца, Босна и Херцеговина непредовала на листи State Departmenta с надзорне листе на Листу 2.

Главна тужитељка упознала је представнике Мисије ОЕБС-а о најновијим измјенама Правилника Тужилаштва БиХ, које су омогућиле формирање Одсјека за борбу против трговине људима и илегалних миграција у Тужилаштву БиХ.

Посебно је истакла значај едукација из ове области које је пружала Мисија ОЕБС-а, нарочито у погледу раног препознавања жртава трговине људима у мигрантској популацији, те пружања помоћи истима, без обзира на све потешкоће са којима се сусреће Тужилаштво Босне и Херцеговине, с обзиром да рањиве категорије, најчешће ђеца и жене, немају идентификационе документе, брзо мијењају мјесто боравка и имају страх од организатора њихове експлоатације.

Такође, постојање језичке баријере отежава успостављање директне комуникације због чега се морају укључити преводиоци језика земаља из којих мигранти долазе у Босну и Херцеговину.

Главна тужитељка истакла је значај сарадње са невладиним организацијама, које пружају помоћ жртвама, посебно због омогућавања смјештаја у сигурне куће, до окончања започетих поступака.

Такође је истакла значај сарадње ударних група из региона, с обзиром на истовјетну проблематику у области илегалних миграција и жртава трговине људима, те представнике Мисије ОЕБС-а упознала да је крајем прошлог мјесеца одржан онлајн састанак на наведену тему.

Тужилаштво БиХ и Мисија ОЕБС-а у БиХ имају добру вишегодишњу сарадњу у различитим областима владавине права и та ће се сарадња интензивно наставити и у будућности, јер осим у области предмета трговине људима који су приоритет у раду Тужилаштва БиХ, Мисија ОЕБС-а у БиХ пружа помоћ Тужилаштву БиХ у свим областима  у којима реализује пројекте и активности подршке правосуђу.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba