Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ЗАВРШНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ПРОЈЕКТА EU4JUSTICE

15.07.2021. 11:41

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, учествовала је на завршној конференцији пројекта EU4JUSTICE: Подршка борби против организованог криминала и корупције у Босни и Херцеговини.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ЗАВРШНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ПРОЈЕКТА EU4JUSTICE

У оквиру завршне конференције, учесницима су се обратили амбасадорица Р Француске у БиХ, Њ.Е. Christine Toudic, шеф Одјела за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини, Nicolas Bizel, предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија, као и замјеница директора Одјела за управљање, правду и људска права Expertise France, Цвијета Јекић.

Циљ активности пројекта EU4JUSTICE био је усмјерен на јачање владавине права у Босни и Херцеговини, кроз повећање повјерења грађана у сектор правде и унутрашњих послова БиХ, уз пружање циљане помоћи институцијама БиХ у борби против организованог криминала и корупције.

Учесницима у оквиру панела - Перспективе правосуђа у Босни и Херцеговини, обратили су се главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, затим домаћи правни савјетник при Одјелу за владавину права Канцеларије специјалног представника ЕУ Дрино Галичић и стручњак пројекта EU4JUSTICE Bernard Legras, који је током трајања пројекта боравио у Тужилаштву БиХ.

У свом обраћању, главна тужитељка, која је уједно и члан Управног одбора пројекта EU4JUSTICE, истакла је значај и допринос овог пројекта у борби против организованог криминала и корупције у Босни и Херцеговини, а који је пружен Тужилаштву БиХ, свим тужилаштвима у Босни и Херцеговини, као и полицијским агенцијама које прате њихов рад.

Посебно је истакла значај обука које су провели стручњаци из Француске у области међународне правне помоћи и финансијских истрага, којом приликом су тужиоци и запосленици полицијских агенција упознати са стандардима и искуствима земаља ЕУ у овој области.

Такође је истакла значај Водича о узајамној правној помоћи у кривичним стварима и екстрадицији, који је резултат заједничког рада пројекта EU4JUSTICE и ВСТС-а БиХ, а којег су на конференцији представили аутори Bernard Rabatel и Никола Сладоје. Такође су представљени и Методолошки фактографски листови, које је представио Francesco de Sanctis, а у оквиру којег пројекта је учествовао и тужилац Тужилаштва БиХ Мирза Хукељић.

Присутни панелисти закључили су да је потребан наставак овог пројекта, како би се правосуђу Босне и Херцеговине пружила даља подршка у борби против организованог криминала и корупције у циљу испуњавања постављених услова који су приоритет за чланство БиХ у Европској унији.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba