Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA EU4JUSTICE

15.07.2021. 11:41

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sudjelovala je na završnoj konferenciji projekta EU4JUSTICE: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SUDJELOVALA NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA EU4JUSTICE

U okviru završne konferencije, sudionicima su se obratili veleposlanica R Francuske u BiH, NJ.E. Christine Toudic, šef Odjela za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, kao i zamjenica ravnatelja Odjela za upravljanje, pravdu i ljudska prava Expertise France, Cvijeta Jekić.

Cilj aktivnosti projekta EU4JUSTICE bio je usmjeren na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, kroz povećanje povjerenja građana u sektor pravde i unutarnjih poslova BiH uz pružanje ciljane pomoći institucijama BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Sudionicima u okviru panela - Perspektive pravosuđa u Bosni i Hercegovini, obratili su se glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, zatim domaći pravni savjetnik pri Odjelu za vladavinu prava Ureda specijalnog predstavnika EU Drino Galičić i stručnjak projekta EU4JUSTICE Bernard Legras, koji je tijekom trajanja projekta boravio u Tužiteljstvu BiH. 

U svom obraćanju, glavna tužiteljica, koja je ujedno i član Upravnog odbora projekta EU4JUSTICE, istakla je značaj i doprinos ovog projekta u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, a koji je pružen Tužiteljstvu BiH, svim tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini, kao i policijskim agencijama koje prate njihov rad. 

Posebno je istakla značaj obuka koje su proveli stručnjaci iz Francuske u oblasti međunarodne pravne pomoći i financijskih istraga, kojom prigodom su tužitelji i uposlenici policijskih agencija upoznati sa standardima i iskustvima zemalja EU u ovoj oblasti. 

Također je istakla značaj Vodiča o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i ekstradiciji, koji je rezultat zajedničkog rada projekta EU4JUSTICE i VSTV-a BiH, a kojeg su na konferenciji predstavili autori Bernard Rabatel i Nikola Sladoje. Također su predstavljeni i Metodološki faktografski listovi, koje je predstavio Francesco de Sanctis, a u okviru kojeg projekta je sudjelovao i tužitelj Tužiteljstva BiH Mirza Hukeljić.

Nazočni panelisti zaključili su da je potreban nastavak ovog projekta, kako bi se pravosuđu Bosne i Hercegovine pružila dalja potpora u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u cilju ispunjavanja postavljenih uvjeta koji su prioritet za članstvo BiH u Europskoj uniji.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba