Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О УКИДАЊУ ПРИТВОРА ОПТУЖЕНОМ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

24.03.2021. 10:37

Тужилац из Одсјека за тероризам упутио је жалбу, тражећи да се осумњиченом Јахји Вуковићу (1999) одреди мјера притвора.

ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЛО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О УКИДАЊУ ПРИТВОРА ОПТУЖЕНОМ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

Тужилац Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ упутио је жалбу на одлуку Суда БиХ којом је укинут притвор осумњиченом Вуковић Јахји (1999), којем је у току судски процес због кривичног дјела организовање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1., а све у вези са чланом 201. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је боравио на подручју Сирије и Ирака, те учествовао у терористичким активностима и борио се у оквиру структура ” Al Nusra Front” и тзв. ”ИСИЛ”-а, које су од стране Савјета безбједности УН-а проглашене терористичком организацијом.

Оптужени се након слома и пораза ове терористичке организације сакривао на подручју Турске, гдје је ухапшен и изручен правосуђу БиХ.

С обзиром да се наведени није добровољно предао правосуђу БиХ, те да се након слома структура тзв. ”ИСИЛ”-а сакривао на подручју Р Турске, те да је његово лоцирање и изручење било резултат координисаног дјеловања институција БиХ и партнерских институција унутар анти-терористичке коалиције, из разлога битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно или непотпуног утврђеног чињеничног стања, тужилаштво је уложило жалбу сматрајући да и даље егзистирају притворски разлози описани у члану 132. став 1. тачке а) и ц) ЗКП-а БиХ, којом се тражи поновно одређивање мјере притвора за оптуженог.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba