Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO ŽALBU NA ODLUKU O UKIDANJU PRITVORA OPTUŽENOM ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

24.03.2021. 10:37

Tužilac iz Odsjeka za terorizam uputio je žalbu, tražeći da se osumnjičenom Jahji Vukoviću (1999) odredi mjera pritvora.

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO ŽALBU NA ODLUKU O UKIDANJU PRITVORA OPTUŽENOM ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je žalbu na odluku Suda BiH kojom je ukinut pritvor osumnjičenom Vuković Jahji (1999), kojem je u toku sudski proces zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je boravio na području Sirije i Iraka, te sudjelovao u terorističkim aktivnostima i borio se u okviru struktura ”Al Nusra Front” i tzv. ”ISIL”-a, koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkom organizacijom.

Optuženi se nakon sloma i poraza ove terorističke organizacije sakrivao na području Turske, gdje je uhapšen i izručen pravosuđu BiH.

S obzirom da se navedeni nije dobrovoljno predao pravosuđu BiH, te da se nakon sloma struktura tzv. ”ISIL”-a sakrivao na području R Turske, te da je njegovo lociranje i izručenje bilo rezultat koordiniranog djelovanja institucija BiH i partnerskih institucija unutar anti-terorističke koalicije, iz razloga bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja, tužilaštvo je uložilo žalbu smatrajući da i dalje egzistiraju pritvorski razlozi opisani u članu 132. stav 1. tačke a) i c) ZKP-a BiH, kojom se traži ponovno određivanje mjere pritvora za optuženog.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba