Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА КОЛЕГИЈ СВИХ ТУЖИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

09.03.2021. 16:25

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, одржала је колегије свих тужилаца у институцији. Због мјера превенције и заштите од пандемије Covid 19, колегији су одржани одвојено за Посебни одјел за ратне злочине, Посебни одјел за организовани криминал, привредни криминал, корупцију и тероризам и Одјел III.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА КОЛЕГИЈ СВИХ ТУЖИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

На колегијима је главна тужитељка упознала колеге да је у ВСТС-у БиХ  презентовала информације о раду Тужилаштва БиХ за 2019. и 2020. годину. Презентовани су подаци да је остварена норма у 2020. години 109,41%, да је у прошлој години подигнуто 180 оптужница против 284 лица, а квалитет оптужница је око 95%.

Такође, на колегијима је презентован план рада и активности за 2021. годину, анализирани су резултати из прошле године, те је разговарано о оперативним активностима и превазилажењу свих потешкоћа које се могу појавити у пракси и свакодневном раду, а нарочито због ограничених услова рада, путовања и састајања, који су проузроковани пандемијом, а који у значајној мјери отежавају нарочито рад тужилаца и запосленика на терену.

Надаље, међу приоритетима рада у 2021. години дефинисани су предмети организованог криминала, корупције, привредног криминала, наставак континуиране борбе против тероризма, трговине људима и кријумчарења лица, као и предмети ратних злочина, нарочито преостали са стандардном ознаком "А".

Колегиј тужилаца је на захтјев ВСТС-а БиХ изабрао тужитељку Адровић Енису као приједлог из Тужилаштва БиХ за именовање члана Првостепене дисциплинске комисије у ВСТС-у БиХ.

С обзиром да су радови на реконструкцији и изградњи нове зграде и просторија за смјештај тужилаца и запосленика завршени и да је у току технички пријем објекта, главна тужитељка уприличила је за тужиоце обилазак нових капацитета у којима ће, након 19 година рада и постојања институције, тужиоци и запосленици имати адекватне услове за рад у складу са професионалним и безбједносним стандардима.

Од оснивања до данас подигнуте су оптужнице против више од 6000 лица за кривична дјела из надлежности Тужилаштва Босне и Херцеговине, од чега је више од 900 лица оптужених за кривична дјела из области ратних злочина и међународног хуманитарног права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba