Вијести

ОДРЖАН КОЛЕГИЈ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

11.02.2021. 14:46

Централне теме односиле су се на анализу резултата у прошлој години и план активности у 2021. години.

ОДРЖАН КОЛЕГИЈ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Главна тужитељка Гордана Тадић, заједно са руководиоцем Посебног одјела за ратне злочине Миланком Кајганићем и шефовима одсјека Ибром Булићем и Сањом Јукић, одржала је колегиј свих тужилаца Посебног одјела за ратне злочине.

На колегију је разговарано о реализацији обавеза и активности у складу са Ревидираном државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина, те је закључено да су реализоване све активности и обавезе Тужилаштва БиХ тражене у Ревидираној стратегији, као и активности које се односе на лица са стандардном ознаком "А".

Истакнуто је да су, упркос објективним тешкоћама и ограничењима због пандемије Covid 19, остварени резултати са бројем оптужених скоро као и у 2019. години, те је остварена тужилачка норма у Посебном одјелу за ратне злочине од 95,68%.

На колегију су анализирани резултати рада у претходној години, те је истакнуто да је због незаказивања рочишта од стране Суда БиХ у прошлој години, евидентан застој у судском процесуирању најсложенијих предмета са великим бројем оптужених лица, што ствара негативну перцепцију, нарочито у популацији жртава и оштећених лица.

Тужиоци су на колегију констатовали да се активно радило на реализацији и испуњену препорука из Извјештаја о напретку суткиње Joanne Korner, о чему ће детаљно бити информисан ВСТС БиХ.

Такође, разматрани су планови и активности за рад у 2021. години, гдје ће приоритет у раду бити стављен на најсложеније предмете, као и предмете у којима су евидентирана лица са стандардном ознаком "А", са циљем остварења што бољих резултата.

Тужилаштво Босне и Херцеговине, упркос објективним потешкоћама проузрокованим пандемијом, наставља интензиван рад на предметима ратних злочина, као и у процесима ексхумација и тражења несталих лица, те сарадњи са представницима жртава и оштећених из свих крајева Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba