Вијести

ОПТУЖЕНИ У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА “КАМЕРУН” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

05.02.2021. 14:39

За оптуженог предложена казна затвора у трајању од 13 мјесеци, као и одузимање незаконите имовинске користи у износу од 5000 евра.

ОПТУЖЕНИ У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА “КАМЕРУН” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Оптужени Jackson Ndip, рођен 1968. године у Камеруну, настањен у Француској гдје је у поступку азила, у присуству адвоката, у потпуности је признао кривицу за кривично дјело кријумчарење људи и организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из чланова 189. и 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

У складу са споразумом, за оптуженог који се налази у притвору, предложена је затворска казна од 13 мјесеци затвора, као и одузимање незаконите имовинске користи у износу од 5000 евра.

Такође, од оптуженог ће се одузети и путне исправе Р Француске које гласе на имена других лица, те путне исправе Камеруна, а које су кориштене приликом покушаја кријумчарења држављана Камеруна преко Босне и Херцеговине према земљама ЕУ.

Предложена казна у складу је са улогом и одговорношћу оптуженог у извршењу овог кривичног дјела.

Потписивањем споразума оптужени се одриче права на суђење и права на жалбу на пресуду коју му, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

Оптужени Jackson Ndip откривен је и процесуиран када је Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, провело акцију кодног назива “Камерун” против лица осумњичених да су, злоупотребом туђих личних докумената Р Француске, организовали кријумчарење илегалних миграната, у чему су откривени и спријечени у Босни и Херцеговини.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba