Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA U IZNOSU OD 259.181 KM

02.02.2021. 09:38

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Marija Marića i Petrić Dragana i pravnog lica „LIMPROMET“ d.o.o. Kreševo, koji se terete da su u periodu od mjeseca novembra 2015. do juna 2018. godine počinili utaju PDV-a u iznosu od 259.181 KM i za taj iznos oštetili budžet BiH.

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA U IZNOSU OD 259.181 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

- MARIĆ MARIJA, rođenog 1987. godine u Sarajevu, državljanina BiH i R Hrvatske,

- PETRIĆ DRAGANA, rođenog 1961. godine u Sarajevu, državljanina BiH,

- pravnog lica „LIMPROMET“ d.o.o. Kreševo.

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su zajednički rukovodili poslovanjem pravnog lica „LIMPROMET“ d.o.o. Kreševo, ne pružajući podatke koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegli da obračunaju i plate poreska davanja PDV-a propisana poreskim zakonodavstvom.

Pravno lice „LIMPROMET“ d.o.o. Kreševo se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u svom redovnom poslovanju.

Optuženi Mario Marić i Dragan Petrić se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 4., u vezi stava 1., a u vezi sa članom 29. KZ-a BiH, a pravno lice „LIMPROMET“ d.o.o. Kreševo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. u vezi sa članom 124. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba