Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ШЕФИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА МИГРАЦИЈЕ (IOM) У БиХ

28.01.2021. 18:09

Централне теме састанка односиле су се на ситуацију са илегалним миграцијама у БиХ, те процесуирање предмета за кривична дјела

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА САСТАЛА СЕ СА ШЕФИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА МИГРАЦИЈЕ (IOM) У БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, састала се са новоименованом шефицом мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у Босни и Херцеговини, те координаторицом за Западни Балкан, Laurom Lungarotti.

На састанку је разговарано о проблематици илегалних миграција и боравком миграната у Босни и Херцеговини, као и раду Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских, безбједносних и агенција за провођење закона, на откривању и кривичном процесуирању кривичних дјела која су повезана са илегалним миграцијама, првенствено трговином људима и кријумчарењем особа.

Главна тужитељка упознала је шефицу мисије IOM-а да је Тужилаштво БиХ у периоду од 2015. до 2020. године, подигло оптужнице у 144 предмета против 240 лица за кривична дјела из ове области.

Такође је истакла да је главни тужилац Тужилаштва БиХ на челу Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције, у чији рад су укључени представници полицијских, правосудних и безбједносних агенција са нивоа државе, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и представници Мреже тужилаца и истражилаца за борбу против трговине људима, а ради што ефикаснијег дјеловања у овој области.

Шефица IOM-а у Босни и Херцеговини најавила је низ активности, међу којима и састанке са свим руководиоцима кључних институција које се баве проблематиком из ове области, као и предстојећу обуку у Бања Луци, у сарадњи са USAID-ом, у области борбе против трговине људима.

На састанку је истакнуто да је сарадња IOM-а и других међународних организација са институцијама БиХ кључна за што ефикасније дјеловање у процесуирању починилаца кривичних дјела кријумчарења лица и трговине људима, а посебно препознавања појавних облика кривичних дјела трговине људима у мигрантској популацији.

Договорено је да ће се сарадња наставити у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba