Вијести

ЗАЈЕДНИЧКА ОПЕРАЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ШВЕДСКЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ПРАЊА НОВЦА

27.01.2021. 10:28

Активности се реализују у оквиру Заједничког истражног тима (JIT) Тужилаштва БиХ и правосудних и полицијских агенција Краљевине Шведске, а уз координацију EUROJUSТ-а.

ЗАЈЕДНИЧКА ОПЕРАЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И ШВЕДСКЕ У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА, МЕЂУНАРОДНЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ПРАЊА НОВЦА

Поступајући по налогу тужиоца Тужилаштва БиХ, а све у оквиру Заједничког истражног тима (JIT), истражилац Тужилаштва БиХ налази се на терену, гдје координише активности са полицијским службеницима Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, који уз подршку МУП-а РС, реализују претресе објеката и лишења слободе на укупно 3 локације на сјевероистоку Босне и Херцеговине.

Објекти претреса су под надзором полицијских службеника, а у току су детаљни претреси куће-стана, помоћних просторија, пратећих објеката, возила, као и претрес електронских уређаја, компјутера и телефона, а са циљем прикупљања доказа за вођење поступака у Босни и Херцеговини и Краљевини Шведској.

Лица која су под истрагом осумњичена су да су, заједно дјелујући, учествовала у извршењу више кривичних дјела у којима су оштећене жртве трговине људима из изразито рањиве популације, те је извршењем кривичних дјела остваривана велика имовинска корист, која је почињењем кривичних дјела прања новца, са циљем легализовања, убацивана у финансијско пословање.

Кривична дјела су почињена на територији Босне и Херцеговине и Краљевине Шведске, а што је резултирало формирањем Заједничког истражног тима.

Почињена кривична дјела односе се на радну експлоатацију оштећених, кривична дјела преваре и злоупотребе права из социјалног осигурања, а износ незаконито стечене имовинске користи достиже најмање 3,9 милиона евра.

Осумњичени се терете за кривична дјела-организирани криминал из члана 250., а у вези са кривичним дјелом-међународна трговина људима из члана 186., као и кривичним дјелом-прање новца из члана 209. Кривичног закона БиХ.

У интересу истраге Заједничког истражног тима, као и поступака који се воде у Босни и Херцеговини и Краљевини Шведској, у овом тренутку јавности и медијима не можемо саопштити више детаља и информација.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba