Vijesti

ZAJEDNIČKA OPERACIJA TUŽILAŠTAVA BiH I ŠVEDSKE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA, MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA I PRANJA NOVCA

27.01.2021. 10:28

Aktivnosti se realizuju u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT) Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Kraljevine Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST-a.

ZAJEDNIČKA OPERACIJA TUŽILAŠTAVA BiH I ŠVEDSKE U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA, MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA I PRANJA NOVCA

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, koji uz podršku MUP-a RS, realizuju pretrese objekata i lišenja slobode na ukupno 3 lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih službenika, a u toku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, zajedno djelujući, sudjelovale u izvršenju više krivičnih djela u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem krivičnih djela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem krivičnih djela pranja novca, sa ciljem legalizovanja, ubacivana u finansijsko poslovanje.

Krivična djela su počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima.

Počinjena krivična djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, krivična djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura.

Osumnjičeni se terete za krivična djela-organizirani kriminal iz člana 250., a u vezi sa krivičnim djelom-međunarodna trgovina ljudima iz člana 186., kao i krivičnim djelom-pranje novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH.

U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima, kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku javnosti i medijima ne možemo saopštiti više detalja i informacija.

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba