Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I NEDOZVOLJENO SKLADIŠTENJE ROBE

19.01.2021. 12:11

Optuženi Sreten Vidović, rođen 1979. godine u Jajcu, tereti se za nezakonit promet i skladištenje više od 5000 kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.  

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I NEDOZVOLJENO SKLADIŠTENJE ROBE

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      VIDOVIĆ SRETENA, rođenog 1979. godine u Jajcu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, u mjesecu augustu prošle godine, prilikom redovne kontrole saobraćajne policije u Gradišci, upravljajući motornim vozilom u kojem je prevozio 4.550 kutija različitih vrsta i marki cigareta koje nisu bile obilježene propisanim poreznim i akciznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao na znak zaustavljanja, nastavivši vožnju lokalnim putem, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli navedene cigarete.

Također, optuženi se tereti da je u privatnim i poslovnim prostorijama STR “Lucky” u Gradišci, čiji je vlasnik i direktor, neovlašteno uskladištio 607 kutija različitih vrsta i marki cigareta i manju količinu duhana, za koje nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Navedene cigarete tržišne su vrijednosti od više od 20 000 KM.

Optuženi je cigarete i duhan prethodno nezakonito nabavio od njemu poznatih lica, u namjeri da ovu akciznu robu dalje prometuje njemu poznatim kupcima u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. i krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba