Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

13.01.2021. 08:48

Оптужени Вуковић Јахја (1999) зв. “Абдулазиз”, терети се да је од 2014. до 2020. године боравио на подручју Сирије, гдје се борио у структурама терористичке организације “Al Nusra Front” која је од стране Савјета безбједности УН-а проглашена терористичком организацијом.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

Тужилац Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против:

-       Вуковић Јахје, рођеног 1999. године у Бихаћу, изручен Босни и Херцеговини 22.10.2020. године, од када се налази у притвору.

Оптужени се терети да је дана 16.06.2014. године напустио БиХ и отишао у Њемачку, одакле је након око два мјесеца отпутовао авионом у Р Турску, те након тога илегално прешао границу између Турске и Сирије, са намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју.

Прикупљени су докази да се оптужени прикључио формацијама у оквиру терористичке организације “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) и терористичким групама које дјелују на подручју Сирије, а које су од стране Савјета безбједности УН-а проглашене терористичким организацијама, чији припадници су свакодневним оружаним акцијама, и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама, чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима.

У оптужници се наводи да је оптужени на наведеном подручју боравио заједно са другим лицима из Босне и Херцеговине која су боравила у Сирији са истом намјером, те под именом „Абдулазиз“ учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага „Džebatul Nusra front“.

Оптужени је на подручју Сирије боравио све до слома и пораза структура тзв. ”ИСИЛ”-а, након чега се скривао на подручју Р Турске, гдје је лоциран, лишен слободе и изручен правосуђу Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је постао припадник терористичке групе и пружао помоћ терористичкој групи, чиме је починио кривично дјело-организовање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1., а све у вези са чланом 201. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока и стручних вјештака, међу којима и свједока са мјерама заштите те прилагањем материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba