Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА НА ПОДРУЧЈУ МРКОЊИЋ ГРАДА

30.12.2020. 15:12

Оптужени Неђељко Поповић (1963), у својству некадашњег начелника СЈБ Мркоњић Град, по командној одговорности терети се за злочине почињене  над жртвама бошњачке и хрватске националности 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА НА ПОДРУЧЈУ МРКОЊИЋ ГРАДА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Неђељка Поповића, рођеног 1963. године у Мркоњић Граду, настањен у Панчеву, држављанин Босне и Херцеговине и Р Србије.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству начелника СЈБ Мркоњић Град, као надређено лице припадницима активног и рeзервног састава милиције-полиције СЈБ Мркоњић Град, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

У оптужници се наводи да је у мјесецу јуну 1992. године, када је у просторијама СЈБ Мркоњић Град, као и у просторијама фирме “Ударник” у мјесту Бјелајце и просторијама фирме “Задружна трговина” у мјесту Подбрдо, незаконито био затворен већи број лица, цивила бошњачке и хрватске националности, међу којима и малољетних лица и жена, оптужени дозвољавао припадницима СЈБ, војницима и другим лицима улазак у наведене просторије, гдје су вршили тешка премлаћивања, злостављања и мучења затвореника, наношење тешких физичких и психичких озљеда са трајним посљедицама, мучења на понижавајуће начине и друга нечовјечна дјела.

Од посљедица вишедневног и поновљеног мучења и злостављања један затвореник је преминуо, а већем броју затвореника нанесена су трајне и тешке озљеде.

Оптужени се терети да није предузео нужне и разумне мјере да као надређено лице спријечи починиоце у почињењу убиства и тешког злостављања цивила, те иако је знао да су злочини почињени, није ништа предузео да се починиоци процесуирају и казне за почињене злочине.

Оптужени се терети за кривично дјело-ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем већег броја свједока, међу којима и жртава и оштећених, те прилагањем великог броја материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba