Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU MRKONJIĆ GRADA

30.12.2020. 15:12

Optuženi Neđeljko Popović (1963), u svojstvu nekadašnjeg načelnika SJB Mrkonjić Grad, po komandnoj odgovornosti tereti se za zločine počinjene  nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA NA PODRUČJU MRKONJIĆ GRADA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Neđeljka Popovića, rođenog 1963. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjen u Pančevu, državljanin Bosne i Hercegovine i R Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu načelnika SJB Mrkonjić Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava milicije-policije SJB Mrkonjić Grad, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je u mjesecu junu 1992. godine, kada je u prostorijama SJB Mrkonjić Grad, kao i u prostorijama firme “Udarnik” u mjestu Bjelajce i prostorijama firme “Zadružna trgovina” u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatvoren veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i maloljetnih osoba i žena, optuženi dozvoljavao pripadnicima SJB, vojnicima i drugim osobama ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatvorenika, nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda sa trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela.

Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja jedan zatvorenik je preminuo, a većem broju zatvorenika nanesena su trajne i teške ozljede.

Optuženi se tereti da nije preduzeo nužne i razumne mjere da kao nadređena osoba spriječi počinioce u počinjenju ubistva i teškog zlostavljanja civila, te iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa preduzeo da se počinioci procesuiraju i kazne za počinjene zločine.

Optuženi se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, među kojima i žrtava i oštećenih, te prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba