Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ИЛИЏЕ И ХАЏИЋА

29.12.2020. 13:18

Оптужени Гавриловић Бранислав (1964) терети се за злочине почињене над жртвама бошњачке, хрватске и српске националности током 1992. и 1993. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ПОДРУЧЈУ ИЛИЏЕ И ХАЏИЋА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Бранислава Гавриловића зв. ”Брне”, рођеног 1964. године у Сарајеву, настањен у Београду, држављанин Р Србије.

Оптужени се терети да је, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта војне формације “Брнетови четници”, у саставу 1. игманске бригаде ВРС-Блажуј, поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилног становништва и ратних заробљеника.

Оптужени се терети да је, почетком мјесеца децембра 1992. године, приликом напада на мјесто Отес, општина Илиџа, у којем су учествовали и припадници формације “Брнетови четници”, наредио да се цивилно становништво које се склонило у једној гаражи преда, а тешко рањеног Мерзић Хариса, који је као студент медицине радио као љекар у амбуланти у Отесу, којег су изнијели из гараже, у присуству оптуженог, рањеног и непокретног, пуцањем из ватреног оружја на мјесту догађаја усмртио оптуженом подређени припадник наведене јединице.

Надаље, оптужени се терети да је на локалитету Голог брда на Игману, у љето 1993. године, када је заробљено више припадника Армије РБиХ, међу којима и лица српске и хрватске националности, лично и директно, учествовао у злостављању заробљеника, лично пуцањем из ватреног оружја усмртио једног заробљеника, док су њему подређени припадници јединице, по његовом наређењу, убили двојицу заробљеника, те једног заробљеника након злостављања одвели у затварање у затворенички објекат у мјесту Кула.

Оптужени се терети да је наредио и подстрекавао почињење убиства према цивилним лицима, те кршећи правила међународног права према ратним заробљеницима учинио намјерно наношење снажног физичког и душевног бола и патњи, починио и наредио почињење убиства, чиме је починио кривично дјело - ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка ц) и кривично дјело - ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. тачка а) Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba