Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “ВАР” ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРИМАЊЕ МИТА, ДАРА ИЛИ ДРУГИХ ОБЛИКА КОРИСТИ РАДИ НАМЈЕШТАЊА ФУДБАЛСКИХ

24.12.2020. 09:26

Тужилаштво ће у поступку тражити одузимање незаконите имовинске користи од оптужених, те забрану обављања позива, дјелатности и било каквих дужности у фудбалским и такмичарским савезима у БиХ у трајању од 5 година.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНА КРИВИЧНА ДЈЕЛА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “ВАР” ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ, ПРИМАЊЕ МИТА, ДАРА ИЛИ ДРУГИХ ОБЛИКА КОРИСТИ РАДИ НАМЈЕШТАЊА ФУДБАЛСКИХ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.     Доминковић Владимира, рођеног 1967. године у Орашју, оптужен у својству одговорног лица у Фудбалском савезу Федерације БиХ и предсједника Комисије за судије и суђење Фудбалског савеза ФБиХ.

2.     Живковић Илије, рођеног 1981. године у Брчком, оптужен у својству одговорног лица у Фудбалском савезу Федерације БиХ и фудбалског судије А листе Прве лиге Федерације Босне и Херцеговине, у Првој лиги Федерације БиХ, за такмичарску сезону 2019/2020.

3.     Бајрактаревић Кенана, рођеног 1984. године у Брчком, оптужен у својству одговорног лица у Фудбалском савезу Федерације БиХ и фудбалског судије А листе Прве лиге Федерације Босне и Херцеговине, у Првој лиги Федерације БиХ, за такмичарску сезону 2019/2020.

Оптужени се терете да су, у другој половини 2019. године, оптужени Доминковић, организовао групу за организовани криминал, у смислу члана 1. став 22. Кривичног закона БиХ, ради почињења кривичних дјела примања мита и примања дара или других облика користи, којој су приступили остали оптужени, ради остваривања незаконите имовинске користи.

У оптужници се наводи да је оптужени Доминковић, као овлаштено лице, делегирао оптужене Живковића и Бајрактаревића за судије на одређеним фудбалским утакмицама Прве лиге Федерације БиХ, након чега су од управа и представника фудбалских клубова захтијевали и примили дар у виду новчаних износа од најмање 3000 КМ па до скоро 7000 КМ по утакмици, како би заузврат утицали на исход утакмица, а потом незакониту имовинску корист међусобно дијелили.

Детаљно проведеном истрагом полицијских службеника SIPA-е, под надзором тужиоца Тужилаштва БиХ, прикупљеним доказима су задокументована најмање два случаја преузимања новца од стране оптужених, на подручју Чапљине и Добоја, за исходе утакмица које су се играле у Габели и Тешњу.

Оптужени се терете за кривична дјела организирани криминал из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине у вези са кривичним дјелом - примање дара и других облика користи из члана 380. КЗ-а ФБиХ и кривичним дјелом - примање мита из члана 319. КЗ-а РС.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока и стручних вјештака и презентовањем више десетина материјалних доказа.

У оквиру поступка тражиће се одузимање незаконите имовинске користи од оптужених, те забрана обављања позива, дјелатности и било каквих дужности у фудбалским и такмичарским савезима у БиХ у трајању од  5 година.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba