Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “VAR” ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRIMANJE MITA, DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI RADI NAMJEŠTANJA NOGOMETNIH UTAKMICA

24.12.2020. 09:26

Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA U PREDMETU KODNOG NAZIVA “VAR” ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRIMANJE MITA, DARA ILI DRUGIH OBLIKA KORISTI RADI NAMJEŠTANJA NOGOMETNIH UTAKMICA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Dominković Vladimira, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH.

2.   Živković Ilije, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i nogometnog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019/2020.

3.   Bajraktarević Kenana, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i nogometnog su A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019/2020.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Kaznenog zakona BiH, radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtijevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA-e, pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom - primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 380. KZ-a FBiH i kaznenim djelom - primanje mita iz članka 319. KZ-a RS.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza.

U okviru postupka tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od  5 godina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba