Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА АУТОРСКИХ ПРАВА

23.12.2020. 09:23

Оптужени Амар Мусли (1997) терети се да је незаконито омогућио пласман већег броја видео садржаја, серија и филмова из БиХ и региона, путем интернета, а чије је приказивање заштићено ауторским правима.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ КОРИШТЕЊА АУТОРСКИХ ПРАВА

Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

-       Мусли Амара, рођеног 1997. године у Бијељини, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени се терети да је у мјесецу новембру 2019. године, супротно члану 32. Закона о ауторском и сродним правима, без одобрења носиоца ауторских права, путем више интернет страница учинио јавно доступним за преглед више од 700 епизода различитих тв серија, аутора и продукција из Босне и Херцеговине и земаља региона.

Оптужени се терети да је наведена ауторска дјела учинио доступним широј јавности приступом преко компјутера, паметних телефона, телевизора и одговарајућих уређаја за пријем и обраду дигиталних земаљских телевизијских и сателитских сигнала.

Истрагом је утврђено да је оптужени, ради остваривања незаконите имовинске користи, постављао рекламе и различите видове оглашавања и програма за зараду путем придруживања и оглашавања, постављених на његовим веб страницама на друштвеним мрежама, гдје је као контакт остављао своје e-mail адресе.

Наведеним поступцима оптужени је нанио штету носиоцима ауторских права јер је у намјери, без одобрења носиоца ауторског права учинио доступним јавности ауторска дјела, чиме је починио кривично дјело - недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba