Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 8 ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА “ЈУГ”

22.12.2020. 15:35

Након испитивања осумњичених лица, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни киминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора од 30 дана за укупно 8 осумњичених.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА 8 ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА “ЈУГ”

Мјера притвора предложена је за осумњичене:

- Рефика Хасановића, рођеног 1970. године из Сарајева,

- Мирзу Хоџића, рођеног 1988. године из Добоја,

- Мухамеда Мудрова, рођеног 1986. године из Добоја,

- Енеса Кантића, рођеног 1982. године  из Тешња,

- Алмира Ахмића, рођеног 1985. године из Тешња,

- Алена Дугалића, рођеног 1989. године из Тешња,

- Аднана Диздаревића, рођеног 1981. године из Зенице, и

- Недима Буквића, рођеног 1986. године из Добоја.

Мјера притвора према осумњиченим предложена је из разлога прописаних чланом 132. став 1. тачка б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због постојања основане бојазни да би, уколико би се нашли на слободи, могли уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, као и да би боравком на слободи могли поновити кривично дјело.

Ови осумњичени су под истрагом у предмету у којем је проведена акција кодног назива „Југ“, која је реализована уз сарадњу полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA.

Ове активности резултат су вишемјесечне темељне истраге коју је проводило Тужилаштво БиХ у сарадњи са SIPA-ом, а наведена лица су под истрагом због кривичног дјела неовлаштени промет опојним дрогама из члана  195. став 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

У оквиру истраге утврђено је да је током 2020. године првоосумњичени организовао групу људи на подручју БиХ, а којој су као припадници приступили и остали осумњичени, а која је организована ради неовлаштеног међународног преноса и продаје опојних дрога “Канабис-Сканк“ и „Спид“ са подручја Албаније на подручје БиХ.

Тужилаштво БиХ наставља интензиван рад на предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba