Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШАХИНПАШИЋ ВАХИДИНА, ГЛАВНОГ ИНСПЕКТОРА У ДРЖАВНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА ИСТРАГЕ И ЗАШТИТУ БиХ-SIPA

15.12.2020. 15:43

Осумњичени се терети за кривична дјела противправно лишење слободе из члана 147. и ометање рада правосуђа из члана 241. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ШАХИНПАШИЋ ВАХИДИНА, ГЛАВНОГ ИНСПЕКТОРА У ДРЖАВНОЈ АГЕНЦИЈИ ЗА ИСТРАГЕ И ЗАШТИТУ БиХ-SIPA

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

-       Шахинпашић Вахидина, рођеног 1974. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Осумњичени се терети да је, дана 30. августа 2017. године, у својству тада в.д. начелника Криминалистичко-истражног одјела Државне агенције за истраге и заштиту БиХ, у чину самосталног инспектора, без поштовања интерних процедура, те без знања или наредбе надлежног тужиоца и суда издао наредбу службеницима SIPA-е да изврше лоцирање и лишење слободе лица Ј.Ш.Ђ.

Поступајући по наредби и инструкцијама осумњиченог Шахинпашић Вахидина, службеници SIPA-е су ухапсили наведено лице те га противзаконито држали лишено слободе.

Осумњичени се такође терети да је у ноћи 05/06. септембра 2017. године, у  својству в.д. начелника Криминалистичко-истражног одјела Државне агенције за истраге и заштиту БиХ, у чину самосталног инспектора, користио пријетњу, застрашивање, обећавао и нудио недопуштену корист те присиљавао Ј.Ш.Ђ. да пије алкохол у циљу давања лажног исказа против тада в.д. главног тужиоца Гордане Тадић и тадашње потпредсједнице ВСТС-а Ружице Јукић.

Шахинпашић Вахидин се терети се да је, у својству службеног лица у институцијама БиХ, другом противправно одузео слободу кретања те користио пријетњу, застрашивање, обећавао и нудио недопуштену корист како би навео другог на давање лажног исказа у кривичном поступку  који се води по закону Босне и Херцеговине, чиме би починио кривично дјело противправно лишење слободе из члана 147. став 1. КЗ-а БиХ и кривично дјело - ометање рада правосуђа из члана 241. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba