Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠAHINPAŠIĆ VAHIDINA, GLAVNOG INSPEKTORA U DRŽAVNOJ AGENCIJI ZA ISTRAGE I ZAŠTITU BiH-SIPA

15.12.2020. 15:43

Osumnjičeni se tereti za kaznena djela protupravno oduzimanje slobode iz članka 147. i ometanje rada pravosuđa iz člana 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠAHINPAŠIĆ VAHIDINA, GLAVNOG INSPEKTORA U DRŽAVNOJ AGENCIJI ZA ISTRAGE I ZAŠTITU BiH-SIPA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Šahinpašić Vahidina, rođenog 1974. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. kolovoza 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao naredbu djelatnicima SIPA-e da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Postupajući po naredbi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, djelatnici SIPA-e su uhapsili navedenu osobu te je protuzakonito držali lišenu slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći 05/06. rujna 2017. godine, u  svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić Vahidin se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku  koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode iz članka 147. stavak 1. KZ-a BiH i kazneno djelo - ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba