Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 8 OSOBA LIŠENIH SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI KODNOG NAZIVA “LIPA“

11.12.2020. 11:25

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih osoba i mjera zabrane za dvije osumnjičene osobe za kazneno djelo organizirani kriminal, krijumčarenje osoba, kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca.

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE PRITVORA I MJERA ZABRANE ZA 8 OSOBA LIŠENIH SLOBODE U POLICIJSKOJ AKCIJI KODNOG NAZIVA “LIPA“

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH, a mjere pritvora za 6 osumnjičenih osoba predložene su iz razloga opisanih člankom 132. stavak 1. točka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti kazneno djelo.

Mjere zabrane predložene su za 2 osobe, a uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje osobnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te  javljanje u nadležnu policijsku postaju.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva “Lipa”, koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema R Hrvatskoj, čime su počinitelji kaznenih djela ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba