Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOUPORАBU POLOŽAJA PROTIV SADIKA AHMETOVIĆA (1969), NEKADAŠNJEG MINISTRA SIGURNOSTI BiH

10.12.2020. 10:56

Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo, odnosno da je zlouporabom položaja ili ovlasti i potpisivanjem Ugovora o djelu omogućio uposleniku stjecanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu proračunu BiH.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOUPORАBU POLOŽAJA PROTIV SADIKA AHMETOVIĆA (1969), NEKADAŠNJEG MINISTRA SIGURNOSTI BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Ahmetović Sadika, rođenog 1969. godine u Srebrenici, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, tijekom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983), potpisao sa navedenim  ugovore o djelu kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

Na navedeni način, optuženi Ahmetović Sadik je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio.

Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom iznosu od 15.680 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja ministra sigurnosti pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10.000 KM, čime je počinio kazneno djelo-zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba