Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА РАСНЕ, НАЦИОНАЛНЕ ИЛИ ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ И НЕТРПЕЉИВОСТИ У ВИШЕГРАДУ 2019. ГОДИНЕ

10.12.2020. 10:55

Оптужени припадници "Равногорског покрета" терете се да су на подручју Вишеграда и околине, у мјесецу марту 2019. године,  својим дјелима, радњама и поступцима јавно изазвали и распиривали националну и вјерску мржњу, раздор и нетрпељивост међу конститутивним народима  у Босни и Херцеговини.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА РАСНЕ, НАЦИОНАЛНЕ ИЛИ ВЈЕРСКЕ МРЖЊЕ И НЕТРПЕЉИВОСТИ У ВИШЕГРАДУ 2019. ГОДИНЕ

Тужилац Одјела III Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против:

1. Сладојевић Душана, званог "Крвце" и "Чича", рођеног 1957. године у Кључу

2. Алексић Славка, званог "Војвода", рођеног 1956. године у Билећи

3. Лечић Ристе, рођеног 1963. године у Требињу.

Оптужени се терете да су дана 10.03.2019. године учествовали на окупљању у организацији "Равногорског покрета отаџбине Српске" Вишеград, на Тргу палих бораца у Вишеграду, те касније на локалитету Добрунске ријеке, познатом као "Дражевина".

Оптужени се терете да су приликом постројавања припадника Равногорског покрета, међу којима је било и припадника из Србије и Црне Горе, оптужени Сладојевић као предсједник "Равногорског покрета Републике Српске" и оптужени Алексић учествовали у вршењу постројавања кориштењем војне терминологије и уз предају рапорта, као и износили говоре у којима су величали Равногорски покрет, те пуштањем и пјевањем пјесме која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвали узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Оптужени Лечић Ристо терети се да је, приликом окупљања на тргу, започео са пјевањем пјесме уз гусле, којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, изазвао узнемиреност и страх становништва на подручју Босне и Херцеговине, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости међу конститутивним народима и осталимa из члана 145а. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba