Вијести

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

08.12.2020. 13:19

Поводом објављивања у јавности оптужнице или дијелова оптужнице Тужилаштва БиХ против осумњичених Фадила Новалића и др., Тужилаштво  Босне и Херцеговине информише медије и јавност о сљедећем:

 

ИНФОРМАЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

1)      Након испитивања осумњичених лица у овом предмету у дане 30.11. до 02.12.2020. године, којом приликом је осумњиченима предат записник о испитивању у којем је назначен основ сумње за који се сумњиче, у медијима је објављен дио тог записника, лажно приказан као „нацрт оптужнице“.

2)      Након што је Тужилаштво БиХ сачинило и доставило на потврђивање Суду БиХ оптужницу број: Т20 0 КТО 0018837 20  од 04.12.2020. године против осумњичених Фадила Новалића и др., оптужница је објављена у медијима, а садржајем објаве обухваћени су и лични подаци осумњичених лица и предложених свједока;

Осим што је наведеним незаконитим поступањем јавност доведена у заблуду, достављањем медијима непотврђене оптужнице почињене су бројне незаконитости у погледу неовлаштеног објављивања личних података осумњичених лица и предложених свједока.

Наведеним поступцима је нарушен интегритет поступка потврђивања оптужнице од стране Суда БиХ, те угрожена права осумњичених лица и свједока.

Тужилаштво БиХ свако неовлаштено чињење доступним докумената и садржаја из кривичног списа схвата као још један у низу притисака на рад у овом предмету.

Обавјештавамо јавност да ће радње чињења доступним или уступања докумената и података из списа, а за које се сазнало или дошло у оквиру судског поступка, а који се по закону не смију учинити доступним, бити предметом хитне истраге, због основа сумње да је почињено кривично дјело – Повреда тајности поступка из члана 237. КЗ-а БиХ.

Надаље, Тужилаштво БиХ ће о наведеном упознати Агенцију за заштиту личних података (АЗЛП) БиХ од које ће бити затражено предузимање мјера и радњи из своје надлежности, у погледу санкционисања објелодањивања личних података осумњичених лица и свједока.

О свему наведеном ће бити хитно обавијештене и домаће и међународне организације које прате рад на предметима корупције високог нивоа, те ће бити затражено њхово хитно укључивање у поступак праћења рада државних органа на овом предмету како би се спријечиле злоупотребе у поступку.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba