Вијести

НА ПОДРУЧЈУ БАЊЕ ЛУКЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

08.12.2020. 10:14

Осумњичени се терете за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Доњег Вакуфа, у прољеће и љето 1992. године.

НА ПОДРУЧЈУ БАЊЕ ЛУКЕ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ВИШЕ ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIP-е, на подручју Бања Луке лоцирали су, идентификовали и лишили слободе више лица осумњичених за злочин против човјечности.

Осумњичени су под истрагом и терете се да су, у својству припадника полиције и ВРС, на подручју Доњег Вакуфа, у прољеће и љето 1992. године, починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона БиХ.

Они се терете да су учествовали у незаконитом затварању око 150 жртава, цивила бошњачке и хрватске националности, над којима су починили мучење, злостављање, премлаћивање, нечовјечна поступања, наношења физичких и психичких озљеда, што је резултовало смрћу више лица, те трајним и тешким физичким и психичким озљедама код већег броја затворених лица.

Осумњичени ће у законском року, уз поштовање мјера безбједности због пандемије Covid 19, бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога донијети одлуку о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba