Вијести

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ПОДИГЛО ЈЕ ОПТУЖНИЦУ У ПРЕДМЕТУ “РЕСПИРАТОРИ”

04.12.2020. 14:36

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло оптужницу против сљедећих лица, као и правног лица:

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ  ПОДИГЛО ЈЕ ОПТУЖНИЦУ У ПРЕДМЕТУ “РЕСПИРАТОРИ”

-       Фадил Новалић, Фахрудин Солак, Фикрет Хоџић, „Ф.Х. Сребрена малина“ д.о.о. Сребреница, Јелка Милићевић.

Оптуженима Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџићу, као и правном лицу "Ф.Х. Сребрена малина“ д.о.о. Сребреница ставља се на терет да су починили кривична дјела:

-       Удруживање ради чињена кривичних дјела из члана 249. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелима:

- Злоупотреба положаја или овлаштења из члана 383. КЗ-а ФБиХ

- Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем из члана 219. КЗ-а БиХ,

- Прање новца из члана 209. КЗ-а БиХ,

- Фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или докумената из члана 261. КЗ-а ФБиХ,

- Фалсификовање службеног документ из члана 389. КЗ-а ФБиХ,

- Повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање из члана 262. КЗ-а РС.

Оптуженој Јелки Милићевић се ставља на терет да је починила кривично дјело - Несавјестан рад у служби из члана 387. КЗ-а ФБиХ.

Оптужницом се оптуженима ставља на терет почињење наведених кривичних дјела у вези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000,00 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000,00 КМ за потребе борбе против корона вируса у Федерацији Босне и Херцеговине у вријеме непосредно након проглашења стања несреће.

Оптуженом Фадилу Новалићу се ставља на терет да је, користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера у Влади Федерације БиХ осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против корона вируса.

У том су се плану у циљу прибављања противправне имовинске користи придружили Фахрудин Солак, Фикрет Хоџић и правно лице „Ф.Х. Сребрена малина“ д.о.о. Сребреница. Ова удружена група потом је набавила 100 комада респиратора ACM812А по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести Covid-19, усљед чега је по буџет Федерације БиХ наступила  имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подијељена између припадника удружене групе.

Оптужена Јелка Милићевић терети се да је починила кривично дјело несавјестан рад у служби јер је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.

Истрага против осумњиченог Александра Золака наставља се у одвојеном предмету, јер је истрага проширена у односу на постојање основа сумње да су и у другим случајевима од стране Агенције за лијекове и медицинска средства доношене незаконите одлуке.

Тужилаштво БиХ истовремено обавјештава јавност да се  наставља истрага против више других лица у односу на кривично дјело - Помоћ починиоцу послије почињеног кривичног дјела, а у односу на поступак набавке и расподјеле респиратора који су предмет ове оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba