Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БРЧКОМ

27.11.2020. 13:55

Оптужени Ђурић Иван (1971) терети се за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности у Брчком 1992. године. Овај предмет повезан је са предметима који су у процесуирани у МКСЈ-у за злочине у Брчком.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У БРЧКОМ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Ђурић Ивана, рођеног 1971. године у Бијељини, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба, у својству припадника Војне полиције ВРС, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је, заједно са другим припадницима ВРС, на подручју Брчког 1992. године, лично и директно учествовао у злочинима над жртвама бошњачке и хрватске националности, незаконито затвореним у логору Лука у Брчком.

Он се терети да је током мјесеца маја 1992. године долазио у хангар логора Лука у Брчком, гдје је у континуираном периоду од више дана узастопно вршио мучење, премлаћивање, злостављање, пљачкање, наношење трајних озљеда хладним оружјем и друга нечовјечна дјела над затвореним цивилима, који су на жртвама оставили трајне физичке и душевне озљеде и посљедице.

Почињење наведених кривичних дјела повезано је са ратним злочинима за које је суђено у предметима за ратне злочине у Брчком који су процесуирани у МКСЈ-у у Ден Хагу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba