Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО 51 ЦИВИЛА НА ПОДРУЧЈУ БОСАНСКЕ КРУПЕ 1992. ГОДИНЕ

17.11.2020. 09:40

Осумњичени се терети за убиство 44 затвореника из логора Омарска, почињено на локалитету Доњи Дубовик, у љето 1992. године, као и убиство седам цивила бошњачке националности, који су се из правца Приједора кретали према Бихаћу.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО 51 ЦИВИЛА НА ПОДРУЧЈУ БОСАНСКЕ КРУПЕ 1992. ГОДИНЕ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине полицијски службеници SIPA-е, уз асистенцију полиције МУП-а РС, у раним јутарњим часовима, на подручју мјеста Доњи Дубовик, општина Крупа на Уни, лоцирали су, идентификовали и лишили слободе осумњиченог Ћулибрк Душана, зв. ”Ћуле” рођеног 1970. године у Босанској Крупи.

Осумњичени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника резервног састава полиције СЈБ Босанска Крупа, у мјесецу јулу 1992. године, заједно са другим лицима, лично и директно, учествовао у одвођењу а затим и убиству 44 цивила бошњачке и хрватске националности, који су били незаконито затворени у логору Омарска у општини Приједор те одведени ради наводне размјене, да би потом били одвезени на локалитет јаме “Лисац”, на подручју мјеста Доњи Дубовик, гдје су убијени пуцањем из ватреног оружја. Њихова тијела и посмртни остаци су пронађени, ексхумирани из јаме “Лисац” и идентификовани 2000. године.

Надаље, оптужени се терети да је почетком мјесеца августа, у мјесту Доњи Дубовик, пресрео групу од седам цивила бошњачке националности који су се из правца Приједора кретали према Бихаћу, те пуцањем из ватреног оружја починио убиство наведених цивила чија су тијела пронађена и ексхумирана из јаме “Лисац”.

Осумњичени је под истрагом због кривичног дјела - ратни злочин против цивилног становништва.

Полицијски службеници SIPA-е осумњиченог ће током дана предати поступајућем тужиоцу.

У оквиру истог предмета, путем међународне правне помоћи, на подручју Републике Србије пронађен је и испитан у својству осумњиченог и Котур Милорад, рођен 1961. године у Босанској Крупи, који се налази на подручју Новог Сада, Р Србија.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba