Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАЛА СЕ СА ГЛАВНОМ ТУЖИТЕЉКОМ КАНТОНАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА КАНТОНА САРАЈЕВО

04.11.2020. 15:49

Овај састанак дио је планираних састанака главне тужитељке Тужилаштва БиХ са главним тужиоцима у оба ентитета и Брчко дистрикту БиХ.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ САСТАЛА СЕ СА ГЛАВНОМ ТУЖИТЕЉКОМ КАНТОНАЛНОГ ТУЖИЛАШТВА КАНТОНА САРАЈЕВО

Дана 04.11.2020. године, главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, састала се са главном тужитељком Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, Сабином Сарајлијом.

На радном састанку на којем су присуствовали и сарадници главних тужитељки, разговарано је о раду двају тужилаштава у ванредним околностима проузрокованим пандемијом Covid 19, као и заједничким темама повезаним са процесуирањем предмета ратних злочина, предмета организованог криминала, корупције,  те борби против трговине људима и илегалних миграција, као и процесуирању предмета повезаних са мигрантском ситуацијом у БиХ и предметима који се односе на изборне преваре.

Посебна тема састанка био је рад на предметима ратних злочина, у складу са Ревидираном државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина, те предметима који би у складу са стратегијом требали бити прослијеђени на процесуирање правосудним институцијама Сарајевског кантона, те важности наставка IPA пројекта 2019 који се односи на процесуирање предмета ратних злочина и рад правосудних институција.

Главна тужитељка Гордана Тадић на састанку је истакла важност успоставе Мреже тужилаца и истражилаца у циљу ефикасније борбе против трговине људима и кријумчарења лица, у којој учествује и Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево.

Такође, истакнут је рад Стратешког форума главних тужилаца и званичника полиције који је формиран у БиХ, ради боље координације тужилачке заједнице и полицијских агенција у БиХ, као и Сталне комисије за ефикасност тужилаштава ВСТС-а БиХ.

У наредном периоду планирани су састанци и са осталим главним тужиоцима у тужилаштвима из оба ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, у циљу наставка сарадње и унапређења рада тужилаштава у Босни и Херцеговини, ради испуњења препорука из извјештаја Европске комисије, имплементације Ревидиране државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, координације рада ударних група и реализације стратешких циљева, као и осталих обавеза на путу европских интеграција БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba