Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ УГЉЕВИKА

04.11.2020. 13:45

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ УГЉЕВИKА

- Недић Радомира, рођеног 1943. године у Добоју

- Ђурковић Ратка, рођеног 1943. године у Угљевику

Оптужени се терете по командној одговорности да су, за вријеме широког и распрострањеног напада на цивилно становништво бошњачке националности на подручју општине Угљевик, оптужени Недић у својству команданта Прве мајевичке бригаде ВРС, а оптужени  Ђурковић у својству команданта  Првог батаљона Прве мајевичке бригаде, поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица и ратних заробљеника за вријеме рата.

Они се терете да су у својству команданата, за вријеме напада на бошњачко цивилно становништво на подручју села Турсуново Брдо, у мјесецу јулу 1992. године, када су подређени припадници ВРС починили убиство 4 цивила бошњачке националности, од тога двије жене старије од 60 година, били на мјесту догађаја, руководили акцијом, знали и били информисани о почињеном злочину над цивилима путем војних служби безбједности и на друге начине, пропустили предузети мјере и активности да се злочин процесуира а починиоци идентификују и казне.

Надаље, оптужени се терете да су приликом заробљавања и убиства двојице припадника Армије РБиХ, који су након заробљавања од стране подређених припадника ВРС убијени ватреним и хладним оружјем, били на мјесту догађаја, а знали и били информисани о почињеном злочину, те нису предузели потребне мјере да се злочин процесуира, а починиоци процесуирају и казне.

Оптужени се терете за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. и ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. у вези са чланом 180. став 2. KЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем више од 50 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 250 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba