Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU UGLJEVIKA

04.11.2020. 13:45

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU UGLJEVIKA

- Nedić Radomira, rođenog 1943. godine u Doboju

- Đurković Ratka, rođenog 1943. godine u Ugljeviku

Optuženi se terete po zapovjednoj odgovornosti da su, za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Ugljevik, optuženi Nedić u svojstvu zapovjednika Prve majevičke brigade VRS, a optuženi  Đurković u svojstvu zapovjednika  Prvog bataljona Prve  majevičke brigade, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Oni se terete da su u svojstvu zapovjednika, za vrijeme napada na bošnjačko civilno pučanstvo na području sela Tursunovo Brdo, u mjesecu srpnju 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS počinili ubojstvo 4 civila bošnjačke nacionalnosti, od toga dvije žene starije od 60 godina, bili na mjestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informirani o počinjenom zločinu nad civilima putem vojnih službi sigurnosti i na druge načine, propustili poduzeti mjere i aktivnosti da se zločin procesuira a počinitelji identificiraju i kazne. 

Nadalje, optuženi se terete da su prigodom zarobljavanja i ubojstva dvojice pripadnika Armije RBiH, koji su nakon zarobljavanja od strane podređenih pripadnika VRS ubijeni vatrenim i hladnim oružjem, bili na mjestu događaja, a znali i bili informirani o počinjenom zločinu, te nisu poduzeli potrebne mjere da se zločin procesuira, a počinitelji procesuiraju i kazne.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba