Vijesti

NASTAVAK AKCIJE KODNOG NAZIVA “BEST”

04.11.2020. 13:43

Koordiniranom akcijom Tužilaštva BiH i SIPA-e lišeni su slobode osumnjičeni za organizovano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, duži vremenski period.

 

NASTAVAK AKCIJE KODNOG NAZIVA “BEST”

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH policijski službenici SIPA-e, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, na području Zvornika izvršili su pretrese i lišili su slobode šest osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je organizovana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. krijumčarenje ljudi KZ-a BiH.

Provedene aktivnosti dio su strateških mjera koje se preduzimaju u Bosni i Hercegovini, u borbi protiv organizovanih ilegalnih migracija.

Osumnjičene osobe, u okviru operativne međunarodne akcije “Best”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja R Srbije sudjelovale u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije R Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba