Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРОЈЕКТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

29.10.2020. 14:02

Пројекат се односи на Компаративну студију о механизму репарација за злочине и кршења међународног хуманитарног права у земљама Западног Балкана.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ОДРЖАЛА САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРОЈЕКТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, заједно са својим сарадницима, одржала је састанак са представницима пројекта ЕУ за земље Западног Балкана, који се односи на репарацију за жртве ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Циљ пројекта је сачињавање аналитичког извјештаја са фокусом на правну стечевину ЕУ, као и друге релевантне међународне стандарде у овој области.

Стручни тим је састављен од гђе Celine Bardet, која је водитељица пројекта, заједно са још 6 тематских стручњака.

На састанку је разговарано о темама које се односе на правну праксу која се примјењује у БиХ, у оквиру поступака за остваривање права на репарацију жртава злочина.

Главна тужитељка истакла је да је у раду Тужилаштва Босне и Херцеговине доношење правде жртвама и заступање интереса жртава у првом плану, те да су у одређеним предметима, у оквиру судских поступака, досуђиване и репарације жртвама, нарочито у предметима ратних злочина силовања и сексуалног злостављања, те да се у овој области пракса мора унаприједити приликом остваривања репарације у грађанским и другим поступцима који су покренути.

Такође, на састанку је истакнута важност регионалне сарадње, те размјене праксе и искустава у овим процесима.

Тужилаштво БиХ је отворено за сарадњу у овом пројекту, као и у свим другим пројектима који су усмјерени на заштиту и подршку жртвама.

 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba