Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PROJEKTA EVROPSKE UNIJE ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA

29.10.2020. 14:02

Projekat se odnosi na Komparativnu studiju o mehanizmu reparacija za zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u zemljama Zapadnog Balkana. 

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PROJEKTA EVROPSKE UNIJE ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa svojim saradnicima, održala je sastanak sa predstavnicima projekta EU za zemlje Zapadnog Balkana, koji se odnosi na reparaciju za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. 

Cilj projekta je sačinjavanje analitičkog izvještaja sa fokusom na pravnu stečevinu EU, kao i druge relevantne međunarodne standarde u ovoj oblasti. 

Stručni tim je sastavljen od gđe Celine Bardet, koja je voditeljica projekta, zajedno sa još 6 tematskih stručnjaka.

Na sastanku je razgovarano o temama koje se odnose na pravnu praksu koja se primjenjuje u BiH, u okviru postupaka za ostvarivanje prava na reparaciju žrtava zločina.

Glavna tužiteljica istakla je da je u radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine donošenje pravde žrtvama i zastupanje interesa žrtava u prvom planu, te da su u određenim predmetima, u okviru sudskih postupaka, dosuđivane i reparacije žrtvama, naročito u predmetima ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, te da se u ovoj oblasti praksa mora unaprijediti prilikom ostvarivanja reparacije u građanskim i drugim postupcima koji su pokrenuti. 

Također, na sastanku je istaknuta važnost regionalne saradnje, te razmjene prakse i iskustava u ovim procesima.

Tužilaštvo BiH je otvoreno za saradnju u ovom projektu, kao i u svim drugim projektima koji su usmjereni na zaštitu i podršku žrtvama. 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba