Вијести

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ У ОПЕРАТИВНОЈ АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА ТРАНСФЕР

29.10.2020. 13:38

Операција се проводи у координацији са партнерским институцијама из Европске уније јер су почињењем кривичних дјела оштећени грађани и правна лица из земаља ЕУ.

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ У ОПЕРАТИВНОЈ АКЦИЈИ КОДНОГ НАЗИВА ТРАНСФЕР

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију полицијски службеници SIPA-е, на подручју Кантона Сарајево и Источног Сарајева, на укупно 6 локација врше претресе одређених објеката и просторија, у оквиру предмета на којем ради Тужилаштво БиХ.

Активности се односе на истрагу против осумњичених који се терете да су у договору и заједничком дјеловању са другим лицима, као припадници организоване групе, незаконито путем интернета прикупљали податке од правних лица и предузећа са подручја Аустрије и Њемачке.

Након тога су у БиХ фалсификовали налоге за плаћање које су достављали банкама у Аустрији и Њемачкој, те на тај начин незаконито исходовали уплате и трансфере новчаних средстава са рачуна правних лица из ових двију земаља на рачуне припадника организоване групе људи, који су ради извршења кривичних дјела за ту намјену отворили рачуне у Хрватској и БиХ, а након уплата подизали новац и задржавали за себе.

Осумњичени се терете за кривична дјела: удруживање ради чињења кривичних дјела, неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података, превара, кривотворење исправе, прање новца.

Тужилац Тужилаштва БиХ који поступа у предмету, заједно са својим тимом, у сталном је контакту и комуникацији са колегама из Хрватске, Аустрије и Њемачке, а ради документовања и кривичног процесуирања починилаца ових кривичних дјела.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba