Vijesti

NASTAVAK AKTIVNOSTI U OPERATIVNOJ AKCIJI KODNOG NAZIVA TRANSFER

29.10.2020. 13:38

Operacija se provodi u koordinaciji sa partnerskim institucijama iz Evropske unije jer su počinjenjem krivičnih djela oštećeni građani i pravne osobe iz zemalja EU.

NASTAVAK AKTIVNOSTI U OPERATIVNOJ AKCIJI KODNOG NAZIVA TRANSFER

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici SIPA-e, na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, na ukupno 6 lokacija vrše pretrese određenih objekata i prostorija, u okviru predmeta na kojem radi Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizovane grupe, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i preduzeća sa područja Austrije i Njemačke.

Nakon toga su u BiH krivotvorili naloge za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava sa računa pravnih osoba iz ovih dviju zemalja na račune pripadnika organizovane grupe ljudi, koji su radi izvršenja krivičnih djela za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Osumnjičeni se terete za krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prevara, krivotvorenje isprave, pranje novca.

Tužilac Tužilaštva BiH koji postupa u predmetu, zajedno sa svojim timom, u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, a radi dokumentovanja i krivičnog procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba