Vijesti

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN KOLEGIJ TUŽILACA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE

29.10.2020. 11:41

Glavna tužiteljica Gordana Tadić pozvala je na dodatne napore i angažman tužilaca i osoblja Posebnog odjela za ratne zločine, sa ciljem ostvarenja što boljih rezultata u ovom odjelu, uprkos ograničenjima, restrikcijama i poteškoćama prouzrokovanim pandemijom Covid 19.

 

U TUŽILAŠTVU BiH ODRŽAN KOLEGIJ TUŽILACA POSEBNOG ODJELA ZA RATNE ZLOČINE

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, održala je kolegij tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Na sastanku je istaknuto da je situacija sa pandemijom Covid 19, ograničenost kretanja i putovanja, kao i sastajanja više osoba najveće poteškoće prouzrokovala upravo u istragama i radu na predmetima ovog odjela. 

I pored toga, tužioci i uposlenici PORZ-a preduzeli su dodatne napore kako bi se realizovao što veći broj istražnih aktivnosti, saslušanja svjedoka, prikupljanja dokaza i rada na ekshumacijama, tako da će se na kraju godine moći zaokružiti rezultati rada ovog odjela kao i tužilaštva u cjelini u složenim uslovima rada prouzrokovanim pandemijom  Covid-19.

Glavna tužiteljica istakla je da se u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i realizacijom preporuka iz Izvještaja o napretku sutkinje Joanne Korner, u narednom periodu, osim Tužilaštva BiH, očekuje fokusiranje svih pravosudnih institucija u Bosne i Hercegovini na rješavanju što većeg broja predmeta.




 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba