Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈИ ТУЖИЛАЦА ПОСВЕЋЕНОЈ ЗАШТИТИ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

28.10.2020. 15:28

На радионици одржаној путем видео-конференције учествовали су и експерти из Сједињених Америчких Држава.

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА УЧЕСТВОВАЛА НА ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈИ ТУЖИЛАЦА ПОСВЕЋЕНОЈ ЗАШТИТИ ЖРТАВА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине, Гордана Тадић, са својим сарадницима, учествовала је на online конференцији тужилаца и експерата специјализованих за процесуирање кривичних дјела из области трговине људима и подршке и заштите жртава.

На састанку су тужиоци и експерти разговарали о искуствима у процесуирању кривичних дјела трговине људима у сврхе различитих видова експлоатације жртава, а могла су се чути и искуства директорице Канцеларије за жртве злочина у оквиру Министарства правде  Сједињених Америчких Држава, Jessice E. Hart, која су се односила на правосудни аспект овог проблема, као и активности које се предузимају на заштити и збрињавању жртава, вођењу података и евиденција о регистрованим жртвама трговине људима, као и напорима држава и влада на обезбјеђивању финансијских средстава за помоћ жртвама, те свим другим битним питањима из ове области.

Главна тужитељка Тадић у уводном обраћању поздравила је учеснике конференције и истакла значај процесуирања кривичних дјела трговине људима и заштите жртава као заштите основних вриједности заштићених међународним конвенцијама о људским правима, те истакла да ће ови предмети бити приоритет у раду тужилаштава у Босни и Херцеговини, као и Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне имиграције.

Један од излагача био је и тужилац из Тужилаштва Босне и Херцеговине, Сенад Осмић, који је са учесницима конференције подијелио своја искуства у раду на овој врсти предмета, а посебно у области заштите жртава трговине људима.

Организатор састанка било је Министарство правосуђа САД-а, уз подршку Амбасаде САД-а у Сарајеву.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba