Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БАЊОЈ ЛУЦИ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

27.10.2020. 10:23

Осумњичени су под истрагом због злочина у мјесту Велагићи, општина Кључ и убиства најмање 78 цивила бошњачке националности, у мјесецу јуну 1992. године.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ У БАЊОЈ ЛУЦИ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ДВА ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е, на подручју Бања Луке, лоцирали су, идентификовали и лишили слободе осумњичене:

- Унчанин Бошка, рођеног 1969. године у Приједору

- Деспот Драгана, рођеног 1964. године, у Ланишту, Кључ.

Наведени осумњичени под истрагом су Посебног одјела за ратне злочине и осумњичени су да су, за вријеме широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке националности на ширем подручју Босанске Крајине, у својству припадника ВРС, поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они се терете да су, дана 01. јуна 1992. године, у мјесту Велагићи, општина Кључ, лично и директно, заједно са другим лицима а по претходном договору, истјерали напоље цивиле бошњачке националности који су били затворени у згради основне школе.

Истјераним цивилима било је наређено да се построје испред школе, након чега су оптужени, заједно са другим лицима, пуцајући из аутоматског ватреног оружја извршили стријељање и убиство најмање 78 жртава, чија тијела су превезена камионима и закопана у масовну гробницу, да би непосредно након рата, 1996. године, посмртни остаци били пронађени и ексхумирани из масовне гробнице Ланиште II.

Осумњичени се терете да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Током дана осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати, те након тога одлучити о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba